YmpäristöLuonto ja kulttuuri

Mäntyharju

Mäntyharjussa on luontokohteiden lisäksi myös muuta nähtävää. Suosituimmat käyntikohteet ovat Repoveden kansallispuisto sekä kesäisin Taidekeskus Salmela, Miekankosken kahvila ja paikallismuseomme Iso-Pappila. Kävijöitä kiinnostavat myös toritapahtumat ja lavatanssit. Talviaikaan kysytään tapahtumia ylipäätään, joita riittää melkein joka viikonlopulle myös hiljaisempina kuukausina.  

Mäntyharjun sijainti on hyvä ja ehkä syy siihen miksi meistä puhutaan myös Reissupitäjänä. Meiltä on lyhyt matka moneen naapurikuntaan, kuten Tykkimäelle Kouvolaan tai Mikkelin ostoskeskuksiin. Lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevissa lähikunnissa on myös nähtävää, varsinkin kesäaikaan kun koko Järvi-Suomi on pullollaan tapahtumia. 

Mäntyharjussa on erinomainen latuverkosto ja helppoja hiihtokohteita vähemmän harrastaneille sekä perheille. Jääreitit tuovat lisää vaihtelua ja tarjoavat hyvän mahdollisuuden talvikävelyyn ja maastopyöräilyyn. Lumikenkäillä voi aina Repoveden kansallispuistoon saakka. Moottorikelkkareittejä on lähes 200 km. Lapsiperheiden suosikkikohde on pitkä pulkkamäki urheilualueella, Kisalan liikuntahallin vieressä, jossa sijaitsevat myös luistelualueet (kauno ja jääkiekko) sekä metsäleikkipuisto. Kisalalla on hyvä parkkialue, se sijaitsee Mäntyharjun keskustassa ja siellä on lämpimät wc-tilat, joten monin perhe suunnistaa talvipäivän viettoon suoraan sinne. Päiväretken voi tehdä myös talviakaan jollekin laavuistamme.

Taidekeskus Salmela ja ravintola Kesäheinä sijaitsevat aivan Villa Auroran välittömässä läheisyydessä.

Taidekeskus Salmela

Taidekeskus Salmela on yksi Suomen suurimmista kesäaikaisista kulttuuritapahtumista. Salmelan yhtenä toiminnan keskeisenä tavoitteena on kulttuurihistoriallisesti merkittävän ympäristön suojeleminen, elävöittäminen ja käyttöönotto.

Salmela sijaitsee Mäntyharjun arvokkaassa kirkonkylämiljöössä Pyhäveden rannalla. Näyttelytilaa Salmelalla on yhteensä noin 1000 m².  Vanhimpana näyttelytilana toimii 1850-luvulla rakennettu vanha pitäjäntupa, Salmela. Vuonna 2000 valmistui Salmelan ulkomaalaus, joka palautti rakennuksen 1920-luvun tunnelmaan. Salmelan rannassa sijaitsee Huvimaja Höijer, joka toimii näyttelytilana. Rannassa sijaitsee myös veden päälle toteutettu veistospuisto, joka uudistuu joka kesä. Vuonna 2009 Salmelan pihapiiri sai ’kehykset’, kun näyttelyalueelle toteutettiin 1920-luvun mallin mukaiset aita ja portit.

Näyttely jatkuu kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Domanderin näyttelyalueella, noin 150 metrin päässä päärakennuksesta. Miljööseen kuuluvat vanhat Posti- ja Apteekkitalo, Palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset. Näyttelyrakennukset on otettu käyttöön Unescon suositusten ja museoviraston ohjeiden mukaisesti, ja niissä on suoritettu museoviraston hyväksymiä laajoja entisöintitöitä.

Viehättävä Maisemapuisto huvimajoineen yhdistää Salmelan näyttelytiloja. Maisemapuistoon on toteutettu lampi, jonka rannassa sijaitsevat arkkitehtien C.L.Engelin, Wivi Lönnin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. Puistoon on myös sijoitettu yksi Itä-Suomen rautatiehistoriaan liittyvä huvimaja sekä Robert Erikssonin suunnittelema huvimaja Huviksesi. Salmelan puistonäyttämö valmistui maisemapuiston alueelle kesällä 2014. Maisemapuistossa sijaitseva kahvila-ravintola Kesäheinä toimii kuvataiteen näyttelytilana sekä ruokakulttuurin edistäjänä.

Miljööseen kuuluu myös Salmelan konserttitilanakin toimiva 1820-luvulla valmistunut Mäntyharjun kirkko, joka on Suomen toiseksi suurin puukirkko. Kirkko sijaitsee vastapäätä Salmelan päärakennusta.

Vihreän Kullan Kulttuuritie

Vihreän Kullan Kulttuuritie on oikea valinta, mikäli haluat nauttia kauniista maisemista, hiljaisista kyläteistä, kultturitapahtumista ja nähtävyyksistä. 
Tie kiemurtelee Saimaan rantoja myötäillen upeiden maisemien keskellä aina Mäntyharjun Vihantasalmelta Punkaharjulle saakka. Tien varrella olevat kohteet, tapahtumat ja näyttelyt ihastuttavat niin pyöräilijöitä, motoristeja kuin autoilijoitakin - Lähde kiireettömälle matkalle vihreän kullan maisemiin!

Vihreän Kullan Kulttuuritien kartta on saatavilla Mikkelin seudun matkailuneuvonnoista.

Vihreän Kullan Kultturitien varrella on opastekylttejä, jotka kertovat nähtävyyksistä ja kulttuurihistoriallisista kohteista sekä metsien ja puun käytöstä. Jokaisessa kyltissä on Kulttuuritien reittikartta. 

Maasto

Ladut on suunniteltu niin, että ne sopivat nimenomaan kuntohiihtoon. Kaksisuuntaisilla osuuksilla luistelu- ja perinteinen latu kulkevat rinta rinnan. Ladut ovat turvallisia sillä ne ovat leveitä ja näkyvyys on hyvä. Reittien varrella on Sammalisen kota sekä Lustigin mehuasema. Maisemallisesti ladut on tehty maastoihin, joissa on mahdollisimman paljon järvi- sekä lampinäkymiä.

Lustigin mehuasema on Mäntyharjulainen erikoisuus pitkän reitin varrella (Lustigin kierros 20,4 km). Paikalliset kauppiaat lahjoittavat joka vuosi mehua asemalle, jossa hiihtäjät saavat lämmintä mehua veloituksetta.  Samalla voi kirjoittaa nimensä kävijävihkoon. Vuoden lopuksi eniten reittiä kiertäneet palkitaan.

Talvipyöräily

Talvipyöräillä voi Mäntyharjun jääreiteillä. Talvipyöräily onnistuu melko hyvin myös jalankulkuun soveltuvilla reiteillä Mäntyharjun keskustassa sekä Rantareitillä - ainakin vähälumisina talvina. Mäntyharjusta voit vuokrata polkupyörät koko perheelle myös talviaikaan. www.fillarivuokraus.fi

Retkiluistelurata

Mäntyharjun reitti on nimeltään retkiluistelurata, vaikka todellisuudessa kysymys on matkaluistelusta. Matkaluistelu on luistelua luonnonjäille auratuilla jääradoilla. Rataa ylläpitää Mäntyharjun kunnan liikuntatoimi.

Lähtöpiste Kurkiniemen rannassa:
Asematie 111, 52700, Mäntyharju 

Latutiedotteet ja ylläpito:
Mäntyharjun kunta/liikuntatoimi www.mantyharju.fi
puh. 015 770 111/vaihde

Lumikenkäily

Parhaat maastot lumikenkäilyyn ovat Repoveden kansallispuistossa. Merkittyjä reittejä lumikenkäilyyn ei ole.

Tolosenvuori kansallispuistossa
Tolosenvuori on yksi Repoveden kansallispuiston erikoisuuksista, joka suo talvimatkailijalle omanlaisiaan iloja sillä se on yksi puiston korkeimmista paikoista ja valloitettavissa vain talvisin lumikengillä. Lumikenkäreitin kohokohta on vuoren päältä avautuva maisema Tolosen lammen yli.

Pappilanniemi ja Teerniemi
Mäntyharjussa Pyhäveden rantamaisemissa kiertelevä ulkoilureitti soveltuu korkeuserojensa vuoksi hyvin kenkäilyyn. Pappilanniemessä sijaitsee Nuotioniemen laavu. Seuraamalla puissa oransseja reittimerkintöjä pysyt oikeilla poluilla.

Talvikalastus

Pilkkiminen on Suomalaista meditointia. Talvella voi kalastaa yhtä monipuolisesti kuin sulien vesien aikaan. Pilkkiminen, uistelu ja verkkojen kokeminen onnistuvat myös talvella. Talvikalastukseen pätevät samat periaatteet kuin muinakin vuodenaikoina: asianmukainen vaatetus sekä muu varustus takaavat sen, että hyytävässä tuulessa ja tuiskussa kalastus voi olla nautinnollista. Puhumattakaan siitä, että aurinko hellii luonnossa liikkujaa ja sää on muutoinkin tyyni.

Mäntyharjulainen vesistö tarjoaa talvellakin hienot mahdollisuudet kalastaa ja saaliitkin voivat olla hyvin monipuoliset: siikaa, kuhaa, taimenta, haukea, lahnaa, ahventa, rautua, madetta. Kalansaalis taipuu keittiössäkin moneksi.

Pilkkimiseen ei tarvita lupaa
Pilkkiminen on jokamiehenoikeus, joiden harjoittamiseen kalastuslaissa säädetyllä tavalla ei tarvitse lupaa. Kalastuslaissa maksuttomalla pilkkimisellä tarkoitetaan kalastusta siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä, siimaa kädessä pitäen tai lyhyehköä heittokalastukseen soveltumatonta vapaa käyttäen.

Laavut

Mäntyharjun keskustan liepeillä sijaitsevat laavut soveltuvat hyvin päiväretkikohteiksi. Talvella laavuille voi lumikenkäillä sekä hiihtää.

Kartat ja opasteet
Laavuille ei ole tarkkoja osoitteita. Kaikki laavukohteet näkyvät Mäntyharjun kunnan maksullisessa retkikartassa.

Mäenlasku

Mäenlasku onnistuu Kisalalla 60 metriä pitkässä pulkkamäessä. Kisalan laavun katetulla tulipaikalla voi paistaa vaikka makkaraa ja juoda kuumaa kaakaota. Polttopuita voi ostaa läheisistä liikkeistä sekä osasta huoltoasemia, ainakin St 1 myy polttovalmiita puita pienissä nipuissa. Liikuntahalli Kisala vieressä tarjoaa lämmintä vaatteidenvaihtotilaa ja siellä on myös sisäwc:t.

Luistelu

Mäntyharjun valaistu luistelukenttä pukukoppeineen sijaitsee liikuntahalli Kisalan takana. Pukukopeissa on sisäwc. Luistelualueen vieressä on myös Metsäleikkipuisto ja pulkkamäki sekä jääkiekkokaukalo (luonnonjäällä). Hiihtoreitit kulkevat aivan vieressä, joten päivää voi suunnitella useamman perheenjäsenen mieltymyksen mukaan.  Liikuntahalli Kisala vieressä tarjoaa lämmintä vaatteidenvaihtotilaa ja siellä on myös sisäwc:t.

Koirakävelylatu

Koirakävelyladulla saa luvan mukaisesti kävellä. Latu kulkee jäähiihtoreittien ja matkaluisteluradan välissä. Reitille pääsee Kirkonkylästä, taidekeskus Salmelan parkkipaikalta, Villa Auroran naapurista. Reitin varrella on Nuotioniemen laavu, jossa on katettu tulipaikka, valmiiksi pätkityt polttopuut sekä ulkowc. Reitti näkyy maksuttomassa talvikartassa. Talvikarttaa saa Mäntyharjun kunnan neuvonnasta (asematie 3), S-marketin infopisteestä sekä R-kioskilta Mäntyharjun keskustasta.

Lähtöpaikka
Kirkonkylän paikoitusalue
Mäntyharjuntie 25                                                                                                                52700 Mäntyharju

Avantouinti / Saunat

Veljesniemen avantouintipaikkaa voi tiedustella Mäntyharjun kunnan neuvontapisteestä. Veljesniemi sijaitsee Mäntyharjun keskustan läheisyydessä, Pyhäveden rannalla. Laiturille on valaistus ja sitä ylläpitää Mäntyharjun avantouimarit. Laiturilta on lyhyt matka saunaan ja lämpimään pukeutumistilaan. Pihapiirissä on katettu tulipaikka.

Avantouintia pääsee harrastamaan joka päivä aamusta iltaan. Avantouinnin positiivisesti hätkähdyttäviin kokemuksiin on mahdollista tutustua jonkun jäsenen seurassa vierailijana. Kausimaksu on 15 € / kausi, jonka maksettuasi saat avaimen pukeutumistiloihin.

Mäntyharjun kunta
Neuvonta                                                                                                                              Asematie 3                                                                                                                  52700 Mäntyharju

www.mantyharju.fi

Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto on yksi eteläisen suomen suosituimpia retkikohteita. Hyvin opastettujen reittivaihtoehtojensa vuoksi se on pidetty päiväretkikohde.

Verrattain suuret korkeuserot, korpimainen puusto sekä pienet metsälammet ovat seikkoja, jonka johdosta se on saanut lisänimen "pikkulappi". Repoveden alueella voi retkeillä täysin omatoimisesti, mutta jos mielit useamman päivän reissua, eikä teltassa yöpyminen innosta, on lähialueella myös muuta majoitusta. Puiston sisällä voi majoittua vuokrakodassa tai kämpässä sekä vuokrata saunan.

Kansallispuistoa hoitaa metsähallitus ja se sijaitsee kahden kunnan, Kouvolan ja Mäntyharjun alueella.

Sisäänkäynnit
Puistossa on kolme sisäänkäyntiä parkkipaikkoineen; Lapinsalmi (Riippusillantie 55, Kouvola), Saarijärvi (Kuismantie, Kouvola) sekä Tervajärvi (Kivisilmäntie 720, Kouvola).

Kartat ja kulkuyhteydet
Metsähallitus julkaisee puistosta A3 kokoista esitettä, jossa on hyvä kartta välimatkamerkkeineen, pääosa nähtävyyksistä sekä alueen retkeilypalveluyrittäjien tarjonta. Puistosta on olemassa myös tarkempia karttoja, joita on myynnissä karttakeskuksella.

Lisätietoa
Metsähallitus www.luontoon.fi